10.9 C
Edremit
26 Nisan 2024, Cuma

Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu Zeytin-Zeytinyağı Sektörüne de Geliyor

Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu Zeytin-Zeytinyağı Sektörüne de Geliyor

19 Temmuz 2018 tarihinde Ege Orman Vakfı Akademi, Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme İktisadi İşletmesi yetkilileri Yasemen Bilgili ve Aygün Pakyürek odamızı ziyaret etti.

Ziyaretleri sırasında heyet AB proje kapsamında gıda sektöründe tanımlanarak Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ne eklenen;

•             Zeytinyağı Üretim Operatörü,

•             Fermente Ürün Üretim Operatörü (Zeytin, Sirke, Turşu, Şarap)

•             Tadımcı (Zeytinyağı, Sofralık Zeytin ve Şarap) mesleklerinde sınav ve belgelendirme hizmeti hakkında bilgiler verdi.

 

 

Ege Orman Vakfı Akademi Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme İktisadi İşletmesi (EOV AKADEMİ) Kimdir ?

 

  • Zeytinyağı Üretim Operatörü,
  • Fermente Ürün Üretim Operatörü (Zeytin, Sirke, Turşu, Şarap)
  • Tadımcı (Zeytinyağı, Sofralık Zeytin ve Şarap)

 

Mesleklerinde sınav ve belgelendirme hizmeti vermek amacıyla kurulmuştur.  EOV AKADEMİ TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilerek 2018 yılı başından itibaren belgelendirme faaliyetlerine başlamıştır. EOV AKADEMİ, yaptığı sınavların güvenilirliği ve tarafsızlığını, güvence altına almıştır. Yapılan tüm sınav ve belgelendirme süreçleri için MYK’ya karşı sorumlu olup, yürüttüğü faaliyetlerde şeffaflığı sağlamakla yükümlüdür.

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi; kişilerin söz konusu meslekte bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduğunu gösteren belgedir. Mesleki Yeterlilik belgesine sahip olan kişiler Avrupa Birliği, EFTA/EEA ve aday ülkelerde çalışma imkanı sağlayan Europass Sertifikası almaya da hak kazanırlar.

Türkiye’de İnşaat, Maden ve Otomotiv gibi tehlikeli ve çok tehlikeli meslekleri içeren sektörlerde çalışacak kişiler için zorunlu tutulan Mesleki Yeterlilik Belgesi önümüzde ki yıllarda tüm sektörlerde mecburi hale getirilecektir. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilen mesleklerde, işverenler yeni çalıştırdıkları belge sahibi kişiler için 6111 sayılı İşveren prim payı teşvikinden yararlanarak SGK işveren hisselerini 54 aya kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılayabilmektedirler.

 

EOV AKADEMİ tarafından yapılan sınavlar için MYK tarafından onaylanan 2018 yılı sınav ücretleri ve belgelendirme sürecine ait detaylı bilgiler www.e-voc.org.tr web adresinde yer almaktadır. Geçtiğimiz yıllarda uygulanmakta olan sınav ve belge masraflarının karşılanmasına yönelik Avrupa Birliği hibe desteğinin bu yıl da yeniden başlatılması beklenmektedir.

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen kişiler bireysel olarak başvuru yapabildikleri gibi, çalıştıkları işletmeler de onların adına toplu olarak başvuruda bulunabilirler. Çalışanları adına sınav başvurusunda bulunan işverenler EOV AKADEMİ’nin sınav yerlerini kullanabilecekleri gibi, yeterli kişi sayısını sağlamaları halinde kendi işletmelerinde de sınav yapılmasını talep edebilirler.

Mesleki Yeterlilik Belgesi, çalışanların iş kalitesini ve verimliliğini güvence altına almakla birlikte, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en aza indirilmesini sağlar. Böylece, işverenler açısından iş gücü, zaman ve malzeme kayıplarını önler. Belge; Gıda sektöründe belgeli işgücünün artması kaliteli ürün, güvenli üretim ve şirketin marka itibarının artması için oldukça önemlidir.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,815Beğenen...Beğen...
1,702Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et