18.9 C
Edremit
27 Nisan 2024, Cumartesi

Takdim Mektubu
Takdim Mektubu

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TARAFINDAN TAKDİM MEKTUBU VERİLMESİNE DAİR USUL VE ESASLAR

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Esasların amacı, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İtalya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Umuma Mahsus Pasaport Hamillerinin Vize İşlemlerinin Kolaylaştırılmasına Dair Mutabakat Muhtırası” çerçevesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından takdim mektubu verilmesine ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Esaslar, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu uyarınca kurulan ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası, deniz ticaret odası ve ticaret borsası üyelerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Esaslar, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 12 nci maddesinin (u) bendi, 34 üncü maddesini (k) bendi ve 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (u) bendi ile 56 ncı maddesinin son fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Esaslarda yer alan;

Birlik; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini,

Oda; Ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası, deniz ticaret odasını,

Borsa; Ticaret borsasını,

Takdim mektubu; Birlik tarafından, İtalyan makamlarına sunulmak üzere iyi niyet sahibi (bone fide) kabul edilen Türk iş adamlarına verilen belgeyi ifade eder.

Takdim mektubu talebi

MADDE 5- (1) Takdim mektubu; ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası, deniz ticaret odası ve ticaret borsası üyeleri ile bu üyelerin ticaret siciline tescil edilen temsilcileri, anonim şirketlerin yönetim kurulu ve limited şirketlerin ortaklar kurulu üyesi şirket ortakları ve şirketin ticaret siciline tescilli temsilcileri tarafından görevlendirilen şirket personeli tarafından talep edilebilir.

(2) Takdim mektubu talebi, talep sahibinin kayıtlı olduğu odaya veya borsaya yapılır.

Talebin değerlendirilmesi

MADDE 6- (1) Talebin değerlendirilmesinde odalar ve borsalar, gerçek kişi üyeler

için;

a) Geçerli bir pasaporta sahip olduğu,

b) Ticarî ve sınaî kazanç dolayısıyla gelir vergisi mükellefiyetine ilişkin güncel kaydı

bulunduğu,

c) Ticari işletmesinin en az iki yıl önce ticaret siciline tescil edilmiş olduğu,

d) Oda veya borsaya aidat borcu bulunmadığı,

e) Üyeliğinin askıya alınmamış olduğu,

f) Taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya iki yıldan fazla hapis veya görevi kötüye kullanma suçundan dolayı altı aydan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olmak, basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, evrakta sahtekârlık, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, kaçakçılık, hileli iflas, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kara para aklama, Devlet sırlarını açığa vurma, terör, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs ya da iştirak suçlarından dolayı hüküm giymemiş olmak,

g) Ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olmak, hususlarını dikkate alacaklardır.

(2) Talebin değerlendirilmesinde odalar ve borsalar, tüzel kişi üyeler için;

a) Şirketi temsilen başvuruda bulunan gerçek kişilerin geçerli bir pasaporta sahip olduğu,

b) Tüzel kişiliğin en az iki yıl önce ticaret siciline tescil edilmiş olduğu,

c) Oda veya borsaya aidat borcu bulunmadığı,

d) Üyeliğinin askıya alınmamış olduğu,

e) Şirketin münfesih olmadığı (tasfiyeye girmediği),

f) Şirketi temsilen başvuruda bulunan gerçek kişilerin; taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya iki yıldan fazla hapis veya görevi kötüye kullanma suçundan dolayı altı aydan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olmak, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, evrakta sahtekarlık, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, kaçakçılık, hileli iflas, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kara para aklama, Devlet sırlarını açığa vurma, terör, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs ya da iştirak suçlarından dolayı hüküm giymemiş olması,

g) İflas etmemiş ya da iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olmak,

h) Talep sahibinin şirket personeli olması halinde şirketin ticaret siciline tescilli temsilcileri tarafından görevlendirildiğine dair belge ile şirkette üç yıldan fazla çalıştığına dair sosyal sigorta bildirgesini ibraz etmiş olmak, hususlarını dikkate alacaklardır.

(3) Ayrıca; talepte bulunan üyenin oda veya borsa yönetim kurulunca değerlendirilerek, iyi niyet sahibi olduğu hususunun onaylanması gerekmektedir. Sanayi odalarında, deniz ticaret odalarında ve üye sayısı on bini aşan ticaret odaları ile ticaret ve sanayi odaları ile üye sayısı beş yüzü aşan borsalarda yönetim kurulu bu  yetkisini yönetim kurulu üyelerinden bir veya birkaçına veya genel sekretere, genel sekreter ise yardımcılarına devredebilir.

(4) Oda veya borsa tarafından yapılan inceleme sonucunda; bu maddede belirtilen niteliklere uygun olduğu tespit edilenler için oda veya borsa tarafından bu Esasların ekinde (Ek-1) yer alan “Taahhüt Mektubu” doldurularak imzalanır ve Birliğe gönderilir. Bu taahhüt mektubunun; kararın yönetim kurulu tarafından alınmış olduğu hallerde genel sekreter, kararın yetki devredilen kişiler tarafından alınmış olması halinde ise bu kişiler tarafından imzalanması zorunludur. Ayrıca, onaya ilişkin yönetim kurulu kararı, yetki devri yapılmış ise devre ilişkin yönetim kurulu kararı taahhütname ekinde Birliğe gönderilir.

(5) Bu maddede belirtilen niteliklere uygun olmayan talepler oda veya borsa tarafından ret edilir. Bu ret işlemi kesindir. Bu ret işlemine karşı Birliğe yapılan itirazlar incelenmeden ret edilir.

(6) Bu maddenin uygulanmasından oda veya borsanın yönetim kurulu sorumludur.

Takdim mektubu verilmesi

MADDE 7- (1) Birlik, odalar veya borsalar tarafından gönderilen “Taahhüt Mektubu” ile bağlı kalmaksızın, talep sahibinin talebini değerlendirmeye yetkilidir. Birlik, bu talepleri 5 iş günü gün içinde karara bağlar.

(2) Birlik tarafından uygun görülmesi halinde talep sahiplerine “Takdim Mektubu” verilir. Takdim mektubunun şekil ve içeriği Birlik tarafından belirlenir.

(3) Takdim mektubu, oda veya borsa üyeleri ile bu üyelerin ticaret siciline tescil edilen temsilcileri, anonim şirketlerin yönetim kurulu ve limited şirketlerin ortaklar kurulu üyesi şirket ortakları ile şirketin ticaret siciline tescilli temsilcileri tarafından görevlendirilen şirket personeli adına düzenlenir.

(4) Takdim mektubu verilmesine ilişkin başvuru ile belgenin teslim alınması işlemleri, adına belge düzenlenecek kişilerin yetkili hukuki temsilcileri tarafından da yapılabilir.

Hizmet ücreti

MADDE 8- (1) Bu Esaslar uyarınca yapılan hizmet nedeniyle odalar, borsalar ve Birlik tarafından hizmet ücreti veya masraf adı altında hiç bir bedel talep edilemez.

Yetkilendirme

MADDE 9- (1) Takdim mektubu başvurusu, çalışma alanı il sınırı olan oda ve borsalara, çalışma alanı ilçe sınırı olan odalardan üye sayısı bini aşan odalara ve bölge odalarına yapılabilir. Bu odalar ve borsalara yapılan başvurular neticesinde düzenlenen “Taahhüt Mektubu”nun Birlik tarafından değerlendirmeye alınabilmesi için oda veya borsanın Birliğe aidat veya benzeri bir borcunun bulunmaması zorunludur.

Oda ve borsalar tarafından hakkında “Taahhüt Mektubu” düzenlenen ve Birlik tarafından “Takdim Mektubu” verilen kişinin, İtalyan makamlarınca vize talebinin reddedilmesi halinde; bu gerçek ve tüzel kişinin aynı veya farklı odalar veya borsalar vasıtasıyla yapacağı bir başka başvurusu neticesinde düzenlenen “Taahhüt Mektubu” ile takdim mektubu talebinin değerlendirmeye alınıp alınmamasına karar vermek Birliğin takdirindedir.

Birlik, bu usul ve esasları uygulamalarına bağlı olarak, her zaman ve bir gerekçe göstermeksizin herhangi bir oda veya borsanın “Taahhüt Mektubu” düzenleme yetkisinin kaldırılmasına karar vermeye yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 10 -(1) İşbu Esaslar , Birlik Yönetim Kurulunun onayı ile yürürlüğe girer. Yürütme

MADDE 11- (1) Bu Esaslar, Birlik Başkanı tarafından yürütülür.

*Takdim Mektubu Başvuru Formu için tıklayınız