21.9 C
Edremit
9 Mayıs 2024, Perşembe

ETO Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu Komite Başkanı Halil Aktay İle Özel Röportaj

ETO 9. Meslek Grubu / Tarım ve Hayvancılık Faaliyetleri meslek grubu komite başkanısınız. Tarım ve Hayvancılık Faaliyetleri meslek grubu faaliyetler alanlarından kısaca bahsedebilir misiniz?

Ticaret Odası bünyesinde belli başlı meslek sahibi kişilerin birliktelik kurduğu meslek grupları; vizyonu, misyonu ve hedefleri doğrultusunda kendi sektörlerinde çalışmalar yapmak için bir araya gelen gruplardır. Biz kendi grubumuz olan Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu olarak ortak sorunlarımız, bu sorunlara nasıl çözümler bulabiliriz, bilinçli tarım nasıl olmalı, işin ticari boyutunda elimizdeki ürünü nasıl değerlendirmemiz gerekiyor? Bu soruların cevabını vermek için çalışmalar yapmak için meslek grubunda yer aldık. Herkes bireysel olarak çaba sarf ediyor. Ancak Ticaret Odasında Tarım Meslek Komitesi olarak biz bunu birliktelik halinde birinin para kazandığı yerde diğerinin para kaybetmeden para kazanmasını nasıl sağlaya biliriz? Buradaki ticaretin sürekliliğini nasıl sağlayabiliriz? Bunlarla alakalı elimizden gelen ne ise onu yapmaya gayret sarf ediyoruz.

Bölgemiz de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden hangileri yer almaktadır? Tarım ve hayvan ürünlerinden yurt içi yurt dışı pazarında yerimiz nedir?

Tarım ve hayvancılık alanına uygun bir bölgemiz var. Topraklarımız verimli. Balıkesir’in kırsal alanlarına buğday ektiğinde dekara ortalama 300 ila 600 kg verim alabiliyorken Edremit ve Havran Ovasına buğday ektiğinizde dekara 1000-1200 Kg buğday elde edebiliyoruz. Bu toprağımızın verimli olduğunu gösteriyor. Havran Barajından kaynaklı sulama imkânı ciddi anlamda yüksek. Bunun yanında zeytin bahçelerimiz var. Doğru politikalar uygulandığı takdirde yüksek verim alabileceğimiz zeytin ağaçlarımız var. Zeytin ve zeytinyağı bölgenin tarım unsurlarından biri.

Havran Ovası için 60 milyonluk yatırım! Bölge halkını sevindiren gelişme

Bölgemizde mandıracılık, küçük ve büyükbaş hayvancılıkta yapılmaktadır. Ancak son yıllarda hayvan bakım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle yan ürünlerin getirisi yeterli olmadığı için hayvancılık alanında küçülmeye gidilmektedir. Et fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvanların kesilmesinden dolayı çiftliklerin %75’i boşaldı. Küçükbaş hayvancılıkla ise mera bulma sorunu vardır.

Zeytin ve zeytinyağında bir ihracat çizgisi yakalanabilir ancak hayvansal üründe mümkün değil.

Bölgemizde üretilen ürünlerin %70-%75 bölge içerisinde tüketiliyor. %25 lik kısım ise Türkiye pazarına gönderiliyor. Narenciye de Bursa ve İstanbul pazarını biz destekliyoruz. Bölgemizde Havran Coğrafi İşaretli incir üretilmektedir. Havran aynı zamanda mandalinası ile ünlüdür.

Havran mandalinası' dalında kaldı - Dünya Gazetesi

Coğrafi işaretli Havran siyah incirinde hasat başladı - TOURISMJOURNAL

Havran bölgesinde kışlık sebze üretimi vardır. Börülce ve fasulye üretiliyor. Edremit bölgesinde ise hayvansal yem üretimi yapılmaktadır.

Bölgemiz Zeytin ve Zeytinyağı ile daha çok biliniyor. Zeytinyağında dünya pazarında yer almamız ve pazarda bir marka değerimizin olması için neler yapılmalı?

Coğrafi işaretli ve AB tescilli zeytinyağımız raf ömrü dayanıklılık süresi uygun koşullarda saklandığında çok iyi bir yağdır. Yağımız büyükşehirlerde tüketici tarafından tercih edilen bir yağdır. Dünyada bir marka değeri olabilmek için üreticilerin aynı standartlar içinde zeytinyağı üretmesi aynı standart kalitenin tutturulması gerekmektedir. Daha önceki yıllarda Ticaret odasında zeytin kümelenmesi oluşturulmuştu. Yeniden zeytin kümelenmesi oluşturulmalı ve herkes aynı kalitede zeytinyağı çıkarabilse birlik olarak ihracat talebine de cevap verebiliriz ve pazarda söz sahibi de oluruz.

Bunun için ayrıca Edremit Zeytin Üretme İstasyonu, Edremit Zeytin Enstitüsü, Edremit Meslek Yüksekokulu ve diğer kurumlar ile bir araya üreticiler gelmeli bilgi birikimi paylaşılmalıdır.

Geleneksel bilgi ve akademik bilimsel bilgi arasında fikir alışverişi yapılmalı, deneyimler paylaşılmalı.

Son olarak Komite olarak çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Edremit Zeytin Üretme İstasyonu, Edremit Zeytin Enstitüsü, Edremit Meslek Yüksekokulu ve diğer kurumlar ile bir araya gelerek geleneksel ve bilimsel bilgilerin paylaşıldığı seminerler ve eğitimler düzenlemek. Geleneksel tarım metotları ve bilimsel verilerin konuşulduğu toplantılar düzenlemek.

En doğru yöntemlerle nasıl üretim yapabiliriz çiftçimize nasıl katkı sağlayabiliriz sürekliliği nasıl sağlayabiliriz bunun için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Komite ve Oda üyelerimiz ile birlikte bölgemizin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi ve iyileştirilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bize zaman ayırdığınız ve bize verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Ben teşekkür eder, zeytin üreticilerine bereketli bir sezon dilerim.

Röportaj: Sebile Gülüzar Dışkaya

ETO Basın Halkla İlişkiler ve Proje Sorumlusu

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,817Beğenen...Beğen...
1,707Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et