20.9 C
Edremit
8 Mayıs 2024, Çarşamba

Balıkesir Üniversitesi BYO Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sabriye Çelik Uğuz ile Özel Röportaj

Öncelikle sizi tebrik ederiz. Bu sene ADRAfest oldukça ses getirdi. Hem bölgemizin hem de kültürel miras değerlerimizin tanıtılması ve de sanat ile bölgemizin buluşturulması açısından. Siz çok yönlü birisiniz ve bölgemizin kültürel ve turizm açısından tanıtılması, korunması için birçok çalışma içinde yer alıyorsunuz. ADRAfest’e ve Ören Adramytteion’dan bahsetmeden önce;

İlk Soru olarak, Bölgemizin 2023 Turizm sezonunu değerlendire bilir misiniz? Bu sezon nasıl geçti?

Akçay Gezilecek Yerler - Gezicini.com

Edremit Körfezi’nde diğer yıllara göre 2023 turizm sezonu geç başlayıp, akabinde kısa süreli de olsa yüksek bir doluluk oranı yaşanmıştır. Yani temmuzun ortalarında başlayan turizmdeki yoğun sezon eylül başında ciddi oranda azalmıştır. Yaklaşık 1,5 aylık en hareketli turizm sezonunda bölgemizde bulunan amfi tiyatrolarda ve açık alanlarda yapılan konserler, gösteriler; kültür-sanat festivalleri; sportif faaliyetler bu yoğunluğu artıran etkenler olmuştur.

Bölgemizin Turizm sorunları ve çözümleri nelerdir?

Ülkemizin olduğu gibi bölgemizin de turizmde birinci sorunu mevsimselliktir. Yaz mevsimine sıkışmış bir tatil sezonu mevcuttur. Bu mevsimsellik sorununu çözmek için “Edremit Körfezi Tanıtım Portalı”, “Edremit Körfezi Sürekli Eğitim ve İstihdam Merkezi”nin kurularak dört mevsimde özenle hazırlanmış alternatif programlar, bütüncül tanıtım ve nitelikli işgücü ile kaliteli bir hizmet anlayışı, benimsenip uygulanmalıdır. İkinci sorun dünyada iklim değişikliği ve iklim krizinin ülkede ve bölgede görülmesi ve bu konuda önlem alınmaması, çevreye olan duyarsızlığın azalmasıdır. Mevsimlerin değişmesi ile tatil planlamasındaki kararsızlıklar, aşırı sıcaklar ve dikkatsizlikler nedeniyle çıkan orman yangınları sonucu doğadan uzak kıyılara zorlanmış bir tatil anlayışı, çevre kirliliğinin gözle görülmesi ve sonuçlarının insan sağlığına verdiği zararlarının artması gibi sorunların çözülmesi için tüm ilçelerin dahil olduğu bir “Edremit Körfezi Turizm ve Çevre Birimi” kurulmalı ve “Edremit Körfezi Turizm Platformu” aktif hale getirilmelidir.

Fotoğraf açıklaması yok.

Üçüncü bir sorun tatil sürelerinin kısalması dünyada ve ülkemizde ekonomik krizin varlığıdır. Ekonomik krizi çözmek kolay olmasa da bu krizden ne kadar az etkileniriz diye düşünerek çözüm aramalıyız. Doğaya ve kültürel sahip çıkarak kaynaklarını doğru kullanıp çevreyi önemseyen sürdürülebilir bir tatil ile üreterek tüketim (türetim) benimsenirse ve bu hassasiyetlere yönelik turizm çeşitliliği sunulursa herkes için ekonomik nedenlerden dolayı seyahat hakkı engellenmemiş olur. Türetim anlayışı ile hem üreteceksiniz hem de tüketeceksiniz, aynı zamanda kaliteli bir hizmet alacaksınız ve bu kaliteye bu fiyat çok uygundur algısı oluşturulursa ekonomik krizden bir nebze de olsa az etkilenmiş olacağız.

Edremit Körfezi hatta Kuzey Ege Bölgesi’nde ekoloji, tarım ve sanatı temalı “Körfez Üniversitesi”, “Kuzey Ege veya Edremit Körfezi Destinasyon Yönetimi” kurularak bölgenin kültür, sanat, turizm, çevre ve ekonomik anlamda etkinliği ve yetkinliği artacaktır ve örnek bir model olarak sunulacaktır.

Fotoğraf açıklaması yok.

Bir bisiklet ve doğa tutkunu olarak bölgemizdeki bisiklet ve yürüyüş rotaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bölgemizde bulunan miras (doğal ve kültürel) değerlerini görmek ve yaşamak doğa sporları ve açık hava etkinlikleri ile mümkündür. Kaz Dağları, Madra Dağı, Kozak Yaylası, sahil şeridi ve ilçelerin tüm özellikleri bölgede Kıyı, Kent ve Kırsal (3 K) yapısına göre ayrılırken kıyıyı kente kenti ise kırsala bağlayan doğa yürüyüşü ve bisiklet rotaları hem yerel halk hem de turistler için birleştirici bir unsurdur.  Sürdürülebilirlik çatısı altında yaşam, sağlık, turizm, yönetim, ekonomi için miras değerlerini koruyarak kullanmak ve geleceğe taşımak çok önemlidir. Bu noktada doğa ve kültür rotaları, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm amacına ulaşmanın yollarından birisidir. Bölgemizde kıyı, kent ve kırsal alanlarda bulunan ve doğa tutkunları tarafından tespit edilen yaklaşık 50 adet rota belirlenmiş olup hem doğa sever hem de uzman olarak bu rotaları deneyimleyerek akademik çalışmalara dönüştürüyorum. Tüm bu rotalar, yereldeki doğa yürüyüşü ve bisiklet adına kurulmuş 20’den fazla dernek/grup/topluluk tarafında düzenli olarak kullanılmaktadır. Doğa temalı (dağcılık, kaya tırmanışı, trekking, hiking, bisiklet, kamp ve karavan vb.) rotalar ve kültür temalı (antik kent, tarihi kent, köy/çiftlik/yayla gezintileri, ekoloji ve/veya yerel pazar, zeytin, peynir, bal, ekmek, ekoagro, wellness ve ekowellness vb.) rotalar, bölgemizde mevcut olduğu ve ciddi bir potansiyel taşıması sebebiyle turizme uygun altyapı, üstyapı ve destek hizmetleri ile yerli ve yabancı turistlere sunulmalıdır. Doğa, tarım, tarih, kültür, sanat, gastronomi ve sağlık turizmini birleştiren bu rotalar, yeni turizm trendleri olan Slow (Sakin), Small (Küçük), Smart (Akıllı) yani yeni 3S kapsamında tanıtılırsa  bölgemize ilgi ve merak artacaktır.

Fotoğraf açıklaması yok.

Burhaniye'de Adramytteion'dan Astyra' ya Kültürel Miras Bisiklet Turu - Vitrin Haber - Sinop Haberleri

ADRAfest fikri nasıl ortaya çıktı? Bundan sonraki projeler nelerdir?

Arkeoloji, Ekoloji, Kültür, Sanat, Gastronomi, Eğitim ve Turizm odağında bir il ve bölge olmayı önce hayal ettik, sonra ADRA’FEST /Festival Akademisi’ni kurduk ve kişisel/kurumsal birçok paydaşımızla aynı heyecanı paylaşarak ADRA’FEST 2023 gerçekleştirdik.

Ören merkezli Adramytteion Antik Kenti ve Etki alanına ait kültürel değerlere farkındalık oluşturmak amacıyla ADRA’FEST 2023 /Festival Akademisi Ören-Adramytteion Derneği öncülüğünde düzenlenmiştir.  Altı bin yıllık geçmişe sahip Adramytteion Antik Kenti ve çevresinin kültürel zenginliği, Adra’Fest ile sesini duyurmak üzere planlanmıştır. Dünyaca ünlü Cihat Aşkın’ın sanat yönetmenliğinde arkeoloji ve klasik müzik birlikteliği kurularak 13-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında düzenlenen Adra’Fest; Ören, Edremit Körfezi ve Balıkesir’i nitelikli bir şekilde tanıtmayı başarmıştır. Türkiye’den ve dünyadan katılan klasik müzik sanatçıları, geleceğin sanatçılarıyla deneyimlerini paylaşarak Adramytteion Orkestra Kampı’nda eğitim yapmışlar, gün sonunda Adramytteion Orkestrası ile sahne almışlardır. Klasik müzik eğitimi, atölye çalışmaları, konserlerden ve panelden oluşan Adra’Fest, eğitim, sanat ve turizm eşliğinde bölge imajını güçlendirmiştir. Adra’Fest/Festival Akademisi gelecek yıllarda çeşitli temalarla kamp sayısını artırmayı, arkeoloji, klasik müzik ve diğer sanat dalları ile atölye çalışmalarını çoğaltmayı ve Adramytteion Senfonisi’ne doğru yol almayı hedeflemektedir.

Bir 8 kişi, keman, klarnet ve yazı görseli olabilir

Ören Adramytteion kazıları şu an hangi aşamada?  Kısaca bilgi verebilir misiniz?

Burhaniye’nin Ören Mahallesi altında korunagelen, Antik Çağ’ın başlıca ticaret ve yargı merkezi olarak Edremit Körfezi’ne adını veren Adramytteion Antik Kenti, Dr. Öğretim Üyesi H. Murat Özgen başkanlığında Adramytteion Araştırmaları ekibinin 2012 yılından beri özverili çalışmalarıyla devam etmektedir. Adramytteion Araştırmaları Heyet Üyeleri tarafından Adramytteion Antik Kenti ve etki alanı içerisindeki Körfez sahasında birçok temada tespit ve belgelemeler yapılmış olup, kültür varlıklarının korunması için tescil süreci yürütülmektedir. Tespit edilen ve belgelenen Adramyteion Antik Kenti ve Körfez kültür değerlerinin korunarak yaşatılması için Adramytteion temalı projeler üretilerek hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Fotoğraf açıklaması yok.

Kaymakamı Hüseyin Öner, Adramytteion Antik Kenti'ni ziyaret etti haberi - Arkeolojik Haber - Arkeoloji Haber - Arkeoloji Haberleri

Fotoğraf açıklaması yok.

Bize zaman ayırdığınız ve verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim.

Röportaj:  Sebile Gülüzar Dışkaya / ETO Basın Halkla İlişkiler ve Proje Sorumlusu

 

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,707Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et