29 Nisan 2024, Pazartesi

FATF-KA/TF Karşılıklı Değerlendirme Raporu Yetkili Müessese Soru Anketi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Birliğimize iletilen ilgi yazıda ülkemizin 1991 yılından beri üyesi olduğu Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) tarafından ülkemizin Karaparanın Aklanması ve Terörizmin Finansmanı KA/TF) ile mücadele sisteminin değerlendirildiği, “IV. Tur Karşılıklı Değerlendirme Raporu”nun 13-18 Ekim 2019 tarihlerinde görüşülerek kabul edildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, FATF değerlendirmesi neticesinde, ülkemizin sıkılaştırılmış takip sürecine girdiği ve FATF’nin, KA/TF alanında riskli ülkeleri listeleme çalışmaları yürüten Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubunun inceleme havuzuna alındığı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda ülkemizin FATF’ye ilk raporlamasını Şubat 2021 tarihinde yapacağı, FATF değerlendirmesinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesini teminen gerekli tedbirlerin alınması, KA/TF ile mücadelenin daha etkin yürütülmesi ve uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla “Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı” koordinasyonunda çalışmalar yürütüldüğü belirtilmektedir.

Malumunuz olduğu üzere 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’a dayanılarak yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’in 4üncü maddesi uyarınca “kambiyo mevzuatında belirtilen yetkili müesseseler” KA/TF ile mücadele kapsamında “yükümlü” olarak belirlenmiştir.

Bu itibarla yetkili müessesseler sektörü ile ilgili olarak Rapor’da yer alan eleştirileri bertaraf etmek amacıyla Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığınca Ek 1’de sunulan soru seti hazırlanmıştır. Soru setine ayrıca http://www.tobb.org.tr/yetkili-muessese-anketi adresinden de ulaşılabilmektedir.

Bu çerçevede 5549 sayılı Kanunun “Bilgi ve Belge Verme” başlıklı 7inci maddesi uyarınca
Birliğimiz tarafından, https://www.hmb.gov.tr/paydaslar-mski adresindeki “Yetkili Müessese Unvan ve İletişim Bilgileri için tıklayınız” linkinde bulunan odanıza kayıtlı işletmeler aranarak anketin doldurulması talep edilecek ve cevaplar konsolide edilerek Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’na iletilecektir.

• TOBB bu işletmeleri arayacaktır.

SORU ANKETİ İÇİN TIKLAYINIZ